76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

James Webb Teleskobu’ndan tarihi keşif: İlk kez bir dış gezegen görüntülendi

NASA’nın 10 milyar dolarlık James Webb Teleskobu, Güneş Sistemi dışındaki genç bir gezegeni doğrudan görüntüleyerek bilim dünyasını büyüledi.

Çin yapay zeka sektörünü istilaya hazırlanıyor: DeepSeek benzeri 100 model kapıda

Çin Halk Bankası eski başkan yardımcısı Zhu Min, Tianjin’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zhu, Çin’in gelecek 18 ayda DeepSeek yapay zeka modeli gibi 100’den fazla yeniliği hayata …

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.

İki kez kanseri yenen Google yöneticisinden umut dolu mesaj: Yapay zeka en büyük silahımız olacak

Porat, yapay zekanın hastalığı “önlenebilir ve tedavi edilebilir” kılma hedefine ulaşmada kilit rol oynayacağını vurguladı. Google’ın üst düzey yöneticisi Ruth Porat, Chicago’da düzenlenen ve onkoloji alanının en prestijli etkinliklerinden biri olan …