Damarlarınız yaşlı olabilir

Damar Yaşınızı Genç Tutmanın Yolları

Vücuttaki tüm yapılar, kalp başta olmak üzere tüm doku ve organların beslenmesinde önemli bir rol oynayan damarlarla beslenir. Damarların erken yaşlardan itibaren zarar görmemesi, sağlıklı bir yaşam için hayati önem taşır. Damar yaşı, kan damarlarının genel sağlığının bir göstergesi olarak kabul edilir ve bazı değiştirilemeyen faktörlerle artabilir. Bu faktörler şunlardır:

  • Genetik faktörler: Koroner arter hastalığı hikayesi olan birinci derece akrabalar
  • Yaş: 65 yaş üstü bireylerde kalp damar hastalıkları riski artar
  • Cinsiyet: Erkeklerde koroner arter hastalığı riski kadınlara göre daha erken yaşlarda başlar

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, değiştirilemeyen risk faktörlerine rağmen sağlıklı bir yaşam tarzıyla damar sağlığının korunabileceğini belirtiyor. İşte damar yaşını genç tutmanın yolları:

Endoteliniz kadar sağlıklısınız

Damarlarımızın iç yüzeyi olan endotel, kanın akışkanlığından pıhtılaşmanın engellenmesine kadar birçok önemli görevi yerine getirir. Endotel hücreleri son derece kırılgan olduğundan yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara içme, antioksidan eksikliği, fazla alkol tüketimi gibi faktörler endotel üzerinde toksik etkilere neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı bir endotel, sağlıklı bir damar demektir.

Fazla tuzun hasarı da ‘fazla’ olur

Tuz tüketimi, yüksek tansiyonla birlikte damar duvarında hasarlanmaya ve fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Günde alınması gereken tuz miktarı 5 gram iken ülkemizde genellikle 3 katı kadar tüketilmektedir. Tuz tüketimini azaltmak için yemeklere baharatlar ekleyerek alternatif tatlandırıcılar kullanılabilir.

Kolesterol, tansiyon ve şeker kontrolü

Kötü kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri damar sağlığını olumsuz etkiler. Omega-3 yağ asitleri ve bitkisel ağırlıklı beslenme, damarları temizler ve sağlıklı tutar. Ayrıca, obezite ve aşırı yağlanma da damarlar üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.

Stres ve öfke kontrolü

Stres ve öfke, vücutta salgılanan hormonlar aracılığıyla damarları daraltabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Stres yönetimi ve öfke kontrolü için derin nefes alıp vermeye özen göstermek önemlidir.

Damar sağlığını korumanın yolları arasında uykunun da önemli bir yeri vardır. Düzenli ve yeterli uyku, damar sertleşmesi ve sağlıklı damar kaybını önlemede etkilidir. Ayrıca, düzenli sağlık kontrolleriyle olası hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.