Türkiye ve Azerbaycan’dan işbirliğini uzaya taşıyor!

Azerbaycan ve Türkiye Uzay ve Havacılık Sektörlerinde işbirliği yapıyor

İki ülke, bilim, teknoloji, uzay ve havacılık sektörlerinde işbirliğini artırmak için adımlar atıyor. Türkiye ve Azerbaycan, TEKNOFEST Bakü ile başlayan ve Türkiye’nin 2026’da ev sahipliği yapacağı 74. Uluslararası Uzay Kongresi’ne (IAC) kadar uzanan ortak çalışmalarını hızlandırıyor.

Azerbaycan Uzay Ajansı (Azercosmos) ile Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) arasında imzalanan “Startech” işbirliği kapsamında Azerbaycanlı gençlerden oluşan bir heyet, Türkiye’deki savunma ve teknoloji lideri şirketleri ziyaret etmek üzere Bursa, Ankara ve İstanbul’u gezdi.

Program kapsamında, astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile de tanışan heyet, GUHEM’de 2 günlük eğitim aldı. İşbirliğinin temel amacı hakkında konuşan Azercosmos Bilim ve Yükseköğretim ile Devlet Ajansı Yükseköğretim Kurumlarıyla İş Bölümü Müdürü Doç. Dr. Elza Samedli, projenin iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştirmek ve gelecekte daha güçlü işbirliklerine zemin hazırlamak olduğunu belirtti.

İmran Muhtarov, Azercosmos Kosmik Akademi Müdürü ise, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendiğini vurgulayarak, öğrencilerin bilgi ve tecrübelerini artırmak amacıyla yapılan işbirliğinin önemine dikkat çekti.

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu ise, GUHEM’de aldıkları eğitimlerle ilgili olarak, Türkiye’ye Azerbaycan’dan gelecek öğrenciler için planladıkları programlar hakkında bilgi verdi. Mirahmetoğlu, diğer Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinin de bu projeye katılmasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Xiaomi Xring işlemcisi yolda: Tarih ve özellikler netleşiyor

Xiaomi, kendi geliştirdiği mobil işlemcisi için çalışmalarını hızlandırdı. Şirketin “Xring” adını taşıyan ilk tam teşekküllü yonga seti, son raporlara göre Mayıs ayının sonlarına doğru tanıtılacak. Peki Qualcomm’un eski yöneticilerinden Qin Muyun …

2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Geleneksel lityum iyon pillerden katı hal pillere geçişin ayak sesleri duyuluyor. Stellantis ve Factorial, FEST adı verilen teknolojileriyle enerji yoğunluğunu ve hızlı şarj süresini bir üst seviyeye taşıyor.

Google Gemini yakında Android Auto ve Wear OS platformlarına geliyor

Google’ın yapay zekâ konusundaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Masa üstü ve mobil platformları arasında Google Gemini entegrasyonunu tamamlayan firma şimdi giyilebilir ve araç platformlarına yöneliyor.  Google Gemini kolunuzda …

AB’den akıllı telefonlar için yeni etiket zorunluluğu: Pil ömrü gösterilecek

Avrupa Birliği, tüketicilerin daha bilinçli teknoloji tercihleri yapmasını sağlamak için önemli bir adım atıyor. 20 Haziran 2025 itibarıyla AB sınırlarında satılan tüm akıllı telefon ve tabletlerde, cihazların enerji verimliliği, dayanıklılığı ve …

Microsoft, tartışılan Recall özelliğini kullanıma sundu!

Microsoft, Copilot Plus PC’lerde yer alacak olan tartışmalı “Recall” özelliğini resmen kullanıma sundu. Bu fonksiyon, cihaz üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin anlık ekran görüntülerini kaydederek; kullanıcılara geçmişe dönük bir zaman çizelgesi …

GeForce RTX 5060 fiyatı ve çıkış tarihi paylaşıldı

Nvidia’nın merakla beklenen Ada Lovelace ekran kartı RTX 5060 için artık net bir lansman tarihi paylaşıldı. Şirketin partner üreticileriyle paylaştığı bilgilere göre RTX 5060, 19 Mayıs tarihinde resmen çıkacak. Aynı gün hem satış hem de inceleme …